Wednesday, September 05, 2007

Kui palju maksavad delfiinid?

Nii vapustav on jala käia. Maailm on siis kuidagi PÄRIS ja TEGELIK ja AUS. Igasuguseid inimesi näeb. Niisuguseid, kes ka jala käivad. Inimesi, kes istuvad Kristiine Keskuse ees pinkidel. Neil on räpased riided ja kasimata juuksed, neil on kurbusest kõverad silmad ja mustusest pundunud käed. Kuidas nad sinna sattusid? Kas oli see saatus? Kas oli see nende enda saamatus, laiskus, rumalus? Kes teab. Aga niisugused inimesed on olemas ja nad elavad meie kõrval. Autosõitja neid ei näe.
Täna hommikul jalutas mööda Kopli teed punk-laps. Mustad neetidega teksad olid jalas, ketid rippusid puusa pealt, juuksed mustaks värvitud ja rippus, silmad värvitud halliks. Poisslaps oli, ise vaevalt üksteist. Kellegi punk-issi ja punk-emme tore laps. Huvitav nähtus oli.
Eile õhtul oli päike kollane. Muuk kõndis jala koju ja nägi seda. Kollane valgus langes raudteedele ja igasugused märgid, pisikesed olendid, ka rongid hakkasid helendama värviliselt. Keila põllu peal oli ka kollane valgus. Seal seisid inimesed ja hoidsid köiest kinni. Ilus roheline väli.
Hüüru kõrtsis pakuti teisipäeva õhtu puhul kakseksasaja kroonist forelli süüa. Otsustati mitte süüa. Veidi odav pakkumine, või mis... ? Kõrtsil oli välja mõeldud ka oma strateegia, kuidas kaheksasaja-kroonine forell inimestele pähe määrida:
1. inimesed lähenevad letile ja kuna on tegemist kalasöögi kohaga, siis ilmselt soovivad nad kala süüa
2. inimesed annavad teenindajale teada, et vist oleks kala vaja
3. teenindaja saadab ülehelikiirusel taamal seisva timuk-poisi kalatiigi äärde kala koksama
4. samal ajal lööb teenindaja kassasse sisse hiigelkala maksumuse = 812 krooni (ainult kala)
5. inimesed teevad suured silmad
6. inimesed küsivad, et kas see on kuldkalake?
7. teenindaja vastab, et kala kilo hind maksab üle kahesaja krooni ja nende kalad on ainult kolme ja poole kilosed
8. inimesed vaatavad hämmingus teineteisele otsa ja loomulikult kala ei osteta
9. teenindaja saab kurjaks ja helistab timuk-poisile, kes juba delfiini konksu otsa ajab
10. missioon on katkestatud
11. inimesed tellivad endale inimese hinnaga sööki
12. maksavad kolmsada krooni kolme inimese söögi eest
13. aga kui timuk-poiss oleks kala enne konksu otsa saanud, kui hind teada oli, oleks inimesed pidanud delfiini kinni maksma, sest ometi ju öeldi, et kala soovitakse. Ilmselt oleks siis protsessimine hakanud.

Et siis niisugune lugu.
Ja õhtul oli suur udu.
Ja Muuk eksis udu sisse aparaadiga ära.
Ja põhimõtteliselt on ikkagi tore käia jala ning näha, kuidas maailm tegelikult pöörleb. Niisiis, toetagem autovabasid päevi. Muuk hakkas isegi mõtlema, et kas tal ongi autot üldse vaja. Aga siis tulid meelde hilissügise kurjad ilmad, vinge tuul ja lörts ja külm. Alatasa vett läbi laskvad saapad ning liiga õhuke mantel. Pikad teed. Lühikesed ajad. Räpased bussiistmed ja ligased torud, kust kõikumise kinni saab püüda..... jaa. Päikesepaistel on kõik ilusam. Isegi räpp. Ehk siis kuldne kesktee oleks päikesepaistel jala käia ning vihmaga mitte jala käia. Loogiline, eksole.

Tuesday, September 04, 2007

Taevas teab...






Variandid

Nii kaunis ilm on täna. Läheks välja ja jookseks ringi? Käiks ja püüaks päikest? Ringitaks? Haigutaks? Ja viskaks ennast võrkkiigele raamatut lugema? Või hoopis läheks Vääna randa liivale ringi käima ja meduuse merest püüdma? Käiks paljajalu liiva sees? Ehitaks liivalosse, jalad põlvedeni vee sees? Või hüppaks hoopis rongi peale? Sõidaks Kõrvemaale rattaga sõitma? Sõidaks ennast kõveraks? Ja pärast sõitu istuks kohalikus kõrtsis ja jooks kakaod rummiga? Või läheks ja teeks fotot ja filmi? ;)