Wednesday, December 12, 2007

Madonna, the immortal queen of pop!

Ta on sensatsiooniline naisterahvas. Madonna on lihtsalt PÜSINUD pjedestaalil aastakümneid, pealtnäha ilma suurema vaevata, toetudes iseenda andele,vaistule, kasutades ära noorte võrsuvate inimeste annet, tunnetanud ja seadnud trende. A true success story, ütleks.
Tõstaks eraldi esile ÜHE LAULU tema meeletult mahukast diskograafiast -
"Justify my love". See on läbi aegade üks seksikamaid laule, mis iial loodud. Avaldus lugu 1990. aastal kompilatsioonis "The Immaculate Collection". Täiesti uskumatud sõnad, uskumatu rütm ja muidugi tämber, milles see laul on lauldud.... mmmmmm. Heade laulude puhul võib silmad kinni panna ning film tekib soundtracki juurde justkui iseenesest. Nii, et võib täiesti ausalt väita, et Muuk on Madonnaga Pariisis suudelnud ja tema kätt Roomas hoidnud ;)))) ja siis muidugi järgnes "making love in a train cross country...." Mööduvad mäestikud, Como järv, Cannes, Lion, tagasi Pariisis :)). Eksole.
Ei, tegelikult on vägivaldne Madonna puhul vaid üks lugu esile tõsta. Neid on ju nii palju, millel on oma mälestused ja oma elu. "Crazy for you" on täiesti asendamatu ballaad. Muuk kuulas seda mingisugusel elufaasil järjest ja järjest ning elas omas maailmas. Samuti "Rain" - see, kuidas muusikas on imiteeritud päikesetõusu on täiesti fantastiline. Või siis terve "Like a prayer" album - suurepärane. Suureks lemmikuks on ka "Ray of light" album. See on teistsugune ning kiigub niisuguse muusikastiili lainetel, mis juba stiili poolest hästi sobitub. Eraldi veel "Take a bow" - kui ta tuli, siis ta TULI. "Something to remeber" - mõnus rütm. "Live to tell" - sisu, sisu, sisu. Oooo ja kindlasti ka "Vogue". Kindlasti "Confessions on a dance floor" album - väga hea tantsumuusika. Terve "Erotica" album. Üldse oli tol ajal põnev jälgida avalikult eksponeeritud seksusaalsuse avastusrekti. Prooviti üht, katsetati teist. Kogu kompilatsioon meenutas samaaegselt ka Emmanuelli esimest osa - mõlemad olid katsetamised, ilusad ja hägusad, ühel puhul roosamad ja romantilisemad, teisel puhul patusemad ja must-valged. Veel hämmastavam on see, et meedia poolt loodud kuvand Madonnast kui inimesest ei ole väga atraktiivne. Ta on lühike, ninakas, upsakas, käskil ja kuidagi pealiskaudne pisike nähvits. Kui kõrvutada antud kuvad kuvandi aluseks olema inimese loominguga, siis ... järgi jääb vaid hämming. Aga jah, kuvand kuvandiks, meedia ikka ja endiselt moonutab inimesi, nende mõtteid ja olemust. Targem on selles suhtes neutraalsele positioonile jääda ning seni kuni ei ole kohatud lihast ja luust inimest ennast arvamused poolikuks jätta.

Mõned põnevad Madonnaga haakuvad teemad:
1. religoon vs muusika (Madonna kasutab oma loomingus meeletult palju vihjeid kristlusele, sellest on ka alguse saanud mitmed avalikud skandaalid ehk siis vihje "Like a prayer" videole ja Pepsi reklaami skandaalile, artist on alati väitnud, et tema ongi see ehe kristlane, samas jätab ta jälgijasse tunde, et ta tegelikult katsetab ja küsitleb, kas ta on ikkagi siiras? Kohati on? Kohati mitte? Või teda lihtsalt ei huvita näilisus? Kas peaks?)
2. religioon vs seks (taas "Like a prayer" kui kõige teravam näide, kas on eetiline või mitte eksponeerida antud viisil oma seksuaalsust?)
3. rassism (videokeel, must mees, valge naine - kaunis kooslus, kaunis, kuid siiski vanema generatsiooni poolt taunitud? Miks see nii on? Miks see häirima peaks? Levinud arvamus on niisugune, et ebaselge nahavärvusega inimesed ei ole aktsepteeritud kummagi ühiskonna poolt. Niisugust arvamust avaldati siiralt aastal 1998 kõige sallimatul maal ehk Eestimaal, Lasnamäe linnaosas, seega siis kümme aastat tagasi. Kas olukord on vahepeal muutunud?)
4. perekonnasuhted (lahkuminekud, vanemad on koos laste tõttu, kas vanemate kooselu vaid laste tõttu on parem lahendus, kui inimesed teineteist ei seedi ning need lapsed või see laps on sunnitud selle mitteseedimise sees oma lapsepõlve mööda saatma? Mis on õige? Kas on üldse antud juhul kuidagi võimalik defineerida õiget ja valet?)
5. homoseksuaalsus (Erotica album eelkõige ehk ka Immaculate collection, siit üks tsistaa: "Poor is the man whos pleasures depend on the permission of another... ")
6. spirituaalsus (Ray of light, uue elu sünd ja selle olulisus inimese maailma käsitluse muutumisel)
7. kodumaa armastus (American Pie, inimene ja tema juured, kui palju inimese kujunemist, tema mina pilti tegelikult mõjutab see keskkond, milles ta üles on kasvanud, kas sellest mõjust saab kunagi vabaneda, kas sellest on vaja vabaneda, missugust respekti see väärib, kas väärib, kas tänapäeva inimesed on rohkem kosmopoliidid või pigem hoiavad oma pisikesse nurka, kas on võimalik olla mõlemat korraga...).

Palju huvitavaid teemasid, mille üle mõelda.

Igatahes ja kokkuvõtteks, tänane muusikablokk pühendatud Madonnale. Ilmselt maailma ühele üllatusvõimelisemale naisartistile.
Jääme ootama uut albumit.