Saturday, February 10, 2007

Head isu!

Tere tulemast küüslaugu paradiisi! Ilmselt õhkab KÜÜSLAUKU! isegi erkaani taha. Muuk avastas ennast täna hommikul kibeda kurgu ja väsinud olemisega. Kraad tunnistas kolmkümmend seitse koma poolteist pügalat. Muuk torises ja oli kurb. Oli voodis. Teki all. Lamas. Magas. Nokkis nina. Tõusis püsti ja hakkas koristama. Pesi isegi põrandad puhtaks. Kloppis vaibad. Viis prügi välja. Ja ehmatas naabried enda mittekaubandusliku välimusega: Muukil olid jalas sinisetriibulised pidzhaama püksid, seljas kampsun ja nahktagi, peas läki-läki, enne talvesaapaid helendas vastu osa Muuki päevitamata jalast. Kolmanda korruse naaber tuli just trepist alla kui Muuk oma kahe suure prügikotiga ust kinni pani. Nad teretasid. Muuk vahtis trepikoja musta-valge ruudulist põrandat samal ajal. Pisut piinlik oli. Peale koristamist tuli Tuuslam puude ja söögiga. Muuk teki lõkke ja pani koogi ahju.
Kooki on niisugune (soovitan, muideks. Väga hea on).
Vaja läheb:
1. kaks pakki kodujuustu (niisugune 4% rasvasisaldusega võiks olla, muidu on liiga kuiv ja papi maitsega)
2. pisut hapukoort (pakk, ilmselt, vähem vist osta ei saa)
3. pakk riivitud juustu
4. kaks muna
5. kolm küüslaugu küünt (see on optsionaalne, sest kook kõlbab imehea ka ilma küüslauguta)
6. ca üheksa tomatit (tomat peab olema kõva!)
7. pakk lehttainast (NB: Vilma lehttainas on ennast korduvalt tõestanud. Pagaripoiste oma kindlasti ei soovita, sest viimane kord kui Muuk sellega midagi teha üritas ei tulnud ta selle paberi küljest muud moodi lahti kui küüntega kraapides, mille tulemusena läks ca 9/10 taignast raisku ja Muuk oli püha viha täis)
8. värsket basiilikut, soola, pipart

Teha tuleb:
Muuk võtab kõigepealt ahjuplaadi ette. Paneb sellele küpsetuspaberi ja selle peale taigna ühtlase õhukese kihina. Siis võtab ta ühe anuma, mille sisse kallab mõlemad kodujuustud, kogu riivjuustu, kaks muna ja silma järgi hapukoort. Seejärel segab Muuk selle posu ära. Maitsestab soolaga. Riivib sisse küüslaugu ja raputab pisut pipart. Segab uuesti. Maitseb. OK.
Nüüd tuleb segu kallata plaadile taigna peale. Ja see seal ühtlaselt laiali ajada. Järgmine asi: tomat. See tuleb pesta ja lõigata umbes 1 cm paksud viilud. Viilud tuleb taigna peale laduda ja kui kogu plaat on kenasti punane, lisada viimaks basiilik, sool ja pipar. Niimoodi kook valmis saabki. Seejärel ahju. ca 50min. Mmmm :))).

Head isu!

2 comments:

Anonymous said...

küüslauk sobib alati ja peaaegu igale poole :))

Anonymous said...

nii, tehtud, söödud. täitsa ok :)
lehttaigna asemel kasutasin soolast muretainast (see kollases karbis "kodus küpseks"), sest lehttainas mulle lihtsalt ei maitse.

p.s. küüslauk pole mitte optsionaalne, vaid absoluutselt obligatoorne.

mde, võib proovida ka muretaigna peal analoogilist pirukat ohtra porru - ikka miski 6-7 suurt valget vart viilutada (võib enne pannil õlis läbi küpsetada, muidu võib tooreks jääda), juustu (kas kitsejuust v emmental/maasdammer) ja lahtiklopitud muna seguga. sel puhul on obligatoorsed must pipar (parem värskeltjahvatatud) ja jahvatatud muskaatpähkel.tomati võib ka peale panna. üks mu lemmikuid