Saturday, September 30, 2006

Quiche

Eile oli siis niisugune reede, et Muuk otsustas kooki teha. Kõigepealt ta valutas ja magas kella kolmeni. Siis ta koritas elamist kella kuueni. Siis ta läks Sõle tänava Selveri poodi. Pool Tallinna oli samade kavatsustega sinna poodi läinud. Jürid, Maalid, Teeled, Tiiud oli kõik teineteise otsas ja kisasid vastastikku, et see viimane koltunud tomat on minu! Täiesti kohutav. Ja siis oli seal Muuk. Ükski ja kahvatu. Hingas ainult oma nina ette. Miks? Hirm oli. Hirm oli igasuguste tuberkuloosipisikute, viirusehaigete, munasarjapõletike ja muude mõnusate haiguste ees, mis selle Selveri poes Muuki vaese hinge pihta tormi jooksid.
Mida ostis Muuk reedel, 29. septembril poest?
1. brokkoli, keskmine kähar, roheline, kilesse pakitud
2. muna, 6 kollast muna
3. 4 pudingut, väikest
4. kolm jogurtit, metsmaasika-laimi
5. leiba Tuuslamile
6. kaks Spritserit Tuuslamile
7. sülti iseendale
8. riivitud juustu
9. hapukoort
10. paprikat
11. sinki
12. peekonit
13. seeni
14. rohelise tee jooki
15. basiilik

Sai suur kotitäis asju. Muuk tassis need kõik koju ja ladus oma minicooperi külmkappi. Plaanis oli teha SINGI-PEEKONIQUICE TSHILLI-MEE KASTMEGA.

Nüüd avaldab Muuk retsepti, kuidas teha eelpool mainitud küpsetist.
Kõigepealt tuleb valmis teha taigen. Selleks tuleb võtta üks klaasnõu, sinna sisse panna ca 4 poolikut kruusitäit jahu, kaks muna ja terve pakk (!) võid. Ained oleks siis viisakas omavahel sassi ajada. Eesmärk: ühtlane segu. Peale ühtlase segu saamist oleks hea segu külmkappi seisma panna.
Samal ajal, kui segu külmkapis seisab. Tuleb pesta juurviljad ja need pisut läbi praadida. Kõigepeal pannile seened, siis brokkoli, siis paprika ja siis suvikõrvits (see oli Muukil enne olemas, ostma ei pidanud). Peekon-sink vaja praadida eraldi, muidu tuleb juurviljadele paha maitse juurde. Kui "krempel" enamvähem valmis on, siis vaja taigen sättida vormi sisse nii, et ääred kõrged oleksid. Peale seda peekonisingijuurvilja segu ja siis kõige peale valada nelja muna, kahesajagrammi hapukoore ja sajagrammi riivitud juustu möks. Kusjuures möks katab kogu "värgi" väga kenasti ära.
Ahjus on vaja pirukat hoida ca 40 minutit. Aga! Pange tähele, see võib üle ääre tilkuma hakata. Muukil juhtus nii. Vedelik tilkus üle ääre ahju põhja ja ahi hakkas suitsema. Muuk avas ahju ukse ja siis oli terve köök peekonisuitsu täis. Nii ei tohi juhtuda! ;)

Ja kook ise näeb välja umbes niisugune:
PS: basiilikut tuleks siis peale koogi ahjust väljavõtmist kaunistuseks peale panna.
PS2: kaste käib nii, et valate mingisuguse kausi sisse hapukoort (parasjagu, mitte liiga palju), siis hõõrute selle sassi teelusikatäie meega ja siis lisate kaks teelusikatäit tshillimagusterav kastet ja veerand sidruni mahla. Segate segu kokku ja valmis ta ongi.



1 comment:

Siim said...

Väga hea oli. Kõik mis quiche'i kõrvale sai ka.