Wednesday, January 16, 2008

Neerud

Hollandi telekanal teadvustas avalikus meedias, et kavatseb luua uue telesarja, mille süžee on järgmine:
1. telesarja peategelaseks on fataalselt haige naisterahvas, kes kavatseb oma neerud vajajale annetada
2. haige naisterahva neerudele konkureerivad kolm neere vajavat inimest
3. kes kõige tublim on, saab neerud endale

Khm!
Loomulikult lõi niisugune teadaanne meeletut furoori. Inimesed hullusid, kuhu on jäänud moraal? Kuhu on jäänud eetika? Kui haigeks on tänapäeva maailm tegelikult muutunud?! Skandaali peale avaldas telekanal järjekordse pressiteate, et niisugust sarja mõistagi eetrisse ei lasta. See oli vaid provokatsioon, juhtimaks üldsuse tähelepanu organidoonorluse suurele probleemile Hollandis, organeid ei ole, doonoreid ei ole, järjekorrad on pikad ja lootus lühike.
Aga siiski? Missuguseid võtted?! Kas negatiivne skandaal on alati kasulik teravate probleemide esiletõstmiseks?

3 comments:

Anonymous said...

nii on päris keeruline vastata - s.t. üldistada on vist pigem võimatu, sest alati sõltub konkreetsest olukorrast jne. konkreetsel kirjeldatud juhul ma pigem toetan sellise võtte kasutamist, sest probleem on väga terav ja kui sellele teisiti mõtlema ei hakata, siis sobib ka nii.

K said...

ma vist siiski ka pigem pooldan. oleneb muidugi probleemist, millele tähelepanu juhtida tahetakse. aga kui tekib diskussioon, siis vahet ei ole kas negatiivse või positiivse sündmuse pärast. muidugi on toredam, kui see tekib millegi positiivse pärast, aga kibestunu ja mõneti usu headusesse kaotanuna ma usun pigem, et probleemide üle hakatakse arutama alles siis, kui on midagi (väga) halba sellega seoses.

K said...

tähendab, täpsustaksin, olen kaotanud usu inimeste üldisesse headusesse, mitte headusesse üldiselt. muidugi on inimesed enamasti head oma lähedaste vastu, aga võõrast kergesti aitama ei kiputa ja parastatakse kui naabril halvasti läheb...
aga võib-olla olen liiga negatiivne.